Kaj je

PSIHOTERAPIJA

Psihoterapija pomaga pri različnih duševnih težavah in situacijah in osebnem razvoju, izboljšuje kvaliteto življenja ter viša zavedanje, preko katerega lahko odkrijemo svoje podporne točke in potenciale. Poteka preko pogovora s psihoterapevtom, ki preko vodenja in skupnega raziskovanja pomaga pri vpogledu v različne možnosti.

te zanima več? preberi več spodaj!

VELIKA MOČ JE V TEM, DA SPREGOVORITE O SVOJIH TEŽAVAH.

Ljudje se za psihoterapijo odločajo iz različnih razlogov. Vsak posameznik, ki se za terapijo prostovoljno odloči, se lahko vključi v proces terapije. Razlogi za začetek terapije so pogosto želja po osebnem razvoju, raziskovati svoj notranji proces, čustva, misli, odpraviti ali zmanjšati določene simptome in delati na določenih težavah, izkušnjah. 


Komu je namenjena?

To so le nekatere težave, s katerimi se klienti pogosto soočajo:

 • anksioznost, panični napadi, fobije
 • stres, izgorelost
 • strahovi in skrbi
 • depresija, občutki žalosti, praznina
 • soočanje z boleznimi, žalovanjem in drugimi izgubami
 • nerazrešene travme
 • zavrta ustvarjalnost
 • težave s samopodobo in samozavestjo
 • težave na službenem področju
 • težave v zasebnih odnosih
 • težave z obladovanjem in izražanjem jeze
 • plahost, socialna anksioznost in težave pri vzdrževanju odnosov
 • osamljenost

Geštalt psihoterapija

Sem specializantka geštalt psihoterapije in to je tudi način dela iz katerega izhajam. Geštalt terapija je orientirana na proces in fenomenologijo ter ima kreativen pristop do človeških izkušenj. Geštalt terapija je utelešen pristop, kjer ne uporabljamo nekih predpisanih tehnik in programov. Kljub temu ima trde in bogate temelje v teoriji eksistenicalizma, teoriji polja, fenomenologiji, psihoanalizi, holizmu, filozofiji. Je celostni pristop, kar pomeni, da posameznika obravnavamo kot nedeljivo enoto.

Način mojega dela je, da ponujam varen prostor in zaupen odnos, kjer sprejemam vas takšne kot ste, z vsemi svojimi lastnimi notranjimi boji. Srečujete se s svojimi lastnimi preteklimi izkušnjami in s tem kako te izkušnje uporabljate v sedanjosti, tukaj in zdaj. Prav zato je v geštaltu poudarjen odnos terapevt-klient, saj taka terapevtska izkušnja daje tudi možnost prepoznavanja novih vedenjskih vzorcev. 

Nekaj povezav do raziskav o učinkovitosti geštalt psihoterapije: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042813017953

http://japbs.com/fulltext/paper-02012017134122.pdf

https://gestaltresearch.org/gprdb/meta-analysis-effectiveness-gestalt-therapy

Kako poteka psihoterapija?

Psihoterapevtski proces je sestavljen iz različnih korakov, od uvodne ure do zaključka. Preberite si več o tem.

Besede klientov

klientka n.t. pravi …

“Psihoterapija mi je spremenila življenje. Sama lahko vidim kakšne spremembne in napredek sem dosegla. Počutim se z več življenjske energije, lažje se spopadam s problemi in ne srečujem se več z nevzdržnimi sipmtomi. Petrin pristop mi je bil čudovit, varen, povezovalen in znanstven. Zelo priporočam, da se podate na to pot. “

Naroči se na uvodno uro

INFORMACIJE

lahko me spremljaš na

Instagramu: @petra_psihoterapija

naroči se na

petra@psihoterapija.si 041 797 070

PROSTORI SE NAHAJAJO NA

Tomšičeva 3 1000 Ljubljana


Pogosta vprašanja

V terapevtski proces se lahko vključite z večjimi ali manjšimi duševnimi težavami ali ko ste na razpotju odločitve, osebnostne rasti, spremembe v življenju. Ne glede na vaš položaj je priporočljivo, da pomoč poiščete čim prej in da ne čakate, da življenje postane neznosno. V kolikor je že postalo, poiščite pomoč psihoterapevta, tako kot bi poiskali pomoč zdravnika, če bi bili fizično poškodovani. 

Vedno več mladih se odloča za psihoterapijo. Za začetek psihoterapevtskega procesa se lahko odločite tudi že v mladostniških letih. Velikokrat je to dobra podpora bolj burnemu obdobju, polnemu izzivov. 

Psihoterapija je zelo primerna za mladostnike. Veliko bolje je, da težave in različne simptome naslovimo čim prej, saj lahko tako preprečimo, da bi se stanje poslabšamo, poleg tega je sam proces ponavadi lažji ter krajši, ker določeni vzorci trajajo manj časa. Prav tako veliko mladostnikov v določenem obdobju potrebuje strokovno podporo (tudi če le za par ur) in določene nasvete/psihoedukacijo, da se z občutki in težavami spopadajo na bolj zdrav način.

Sama se tudi specializirana na delo z mladostniki in v svoji zasebni praksi delam z mnogimi mladostniki.

Za kaj vse vključuje cena psihoterapije, si lahko preberete pri spodnjem vprašanju. Prav tako lahko iz pregleda slovenskih storitvenih dejavnosti razberete, da je veliko storitev z manj izobraževanja cenovno primerljivih s ceno terapij. Kot primer ima klasična masaža v Sloveniji podobno ceno kot psihoterapevtske storitve.

Sama cena ene psihoterapevtske ure ne zajema le tiste aktivne ure, na kateri ste prisotni vsak teden. Zavedati se morate, da kot psihoterapevtka ne delam za vas le tisto uro, ko sem neposredno v stiku z vami. Za vsako uro je potrebna temeljita priprava, ki jo sama jemljem zelo resno ter poglobitev v sam primer po opravljeni uri. Ta poglobitev je izvedena tudi preko supervizije (zunanjega mnenja drugega terapevta), s čimer lahko nudim višjo kakovost mojih psihoterapevtskih storitev. To storitev mora vsak psihoterapevt financirati sam in je pogosto dražja kot same psihoterapevtke ure. 

Ker psihoterapija ni le prijateljski klepet, je psihoterapevtsko izobraževanje dolgotrajno (magistrski študij ter večletna specializacija psihoterapevtske smeri) ter prepleteno z dolgotrajnimi praksami. Za strokovno delovanje je potrebno redno izpopolnjevanje, opravljanje dodatnih izobraževanj, učenje novih pristopov ter udeleževanje terapevtskih konferenc. 

Psihoterapevt ne opravlja lahkotnega pogovora, temveč delo zahteva natančnost, poslušnost, čustveno stabilnost in motiviranost.