več o

Poteku psihoterapije

“STOPI IN ODPRI VRATA. ČE JE ZUNAJ MEGLA, SE BO RAZKADILA.”

mIROSLAV HOLUB

Za lažjo predstavo kako začnemo s psihoterapijo in kako poteka sam proces, si lahko preberete spodaj. Dober psihoterapevt se prilagodi vašemu tempu in ustvari varno ter empatično okolje. Kdaj je lahko zastrašujoče prebrati toliko informacij o terapiji in slišati tolikokrat, da nekatere terapije trajajo več let. V kolikor ste zmedeni in nesigurni, vam predlagam, da se odločite le za uvodno uro in se tako kasneje odločite kako bi nadaljevali.

01. PRIPRAVA NA SREČANJE

Po odločitvi za uvodno srečanje in dogovoru termina se na uvodno srečanje lahko pripravite tako, da razmišljate o težavi, ki je za vas najbolj živa, o željah in ciljih, ki bi si jih želeli postaviti za terapijo. S sabo na prvo srečanje ne potrebujete nič prinesti. Dobro je, da pridete na svoje srečanje točno, najbolje je priti 5 min prej, da se lahko za nekaj minut ustavite in umirite. Ob dogovorjeni uri boste poklicani v terapevtsko sobo, se usedli in začeli z mano pogovarjati.

02. UVODNI RAZGOVOR

Prvo srečanje (60 min) je namenjeno spoznavanju drug drugega, izmenjavi osnovnih informacij terapevtskega procesa, kako terapija deluje in priložnost za vsa vprašanja, ki se pojavljajo že na začetku iz vaše strani.

Na začetnem posvetu se posvetimo vašim težavam, željam, potrebam ter določimo cilje terapije. Prav tako nekaj malega spoznate o mojem načinu dela ter dobite že prve napotke za soočanje s svojimi težavami. V kolikor se dogovorimo za naslednje srečanje, določimo termin in način dela ter v pregled dobite soglasje za psihoterapevtsko obravnavo, kjer je zapisanih še nekaj informacij o terapevtskem procesu.

Po prvem začetnem posvetu prejmete tudi dokument z zapiski pogovora in nekaj priporočil in vaj za naprej.

03. POSKUSNO OBDOBJE

Če se po prvem srečanju odločite za nadaljnja srečanja, določimo poskusno obdobje 3-5 terapij, po katerem lahko dobite večji vpogled v to kako terapija deluje, kakšen vam je ta način dela in kako vam je delati z mano oziroma kako se drug z drugim ujameva. Po ciklu petih terapij naredimo manjšo refleksijo dotedanjih srečanj.

Terapevtska srečanja potekajo 1x tedensko ali na 14 dni po 45-50 min in predvsem na začetku so pomembna bolj ali manj pogosta srečanja. O večji ali manjši frekvenci terapevtskih srečanj se izjemoma dogovorimo glede na vašo individualno situacijo.

04. PSIHOTERAPEVTSKA SREČANJA

V kolikor nadaljujete terapijo po poskusnem obdobju, je dolžina terapevtskega procesa odvisna od vaših težav, želja in pripravljenosti. Lahko se odločite za krajšo psihoterapevtsko obravnavo, ki se osredotoča na razrešitev samo neke določene težave ali daljšo obravnavo, ki vključuje bolj celostni pristop. Kasneje se lahko vaše želje in potrebe spremenijo in temu se tudi prilagodi dolžina ali način obravnave.

05. ZAKLJUČEVANJE

Zaključevanje je v psihoterapevtskem odnosu zelo pomembno, zato je priporočljivo, da temu tudi namenimo nekaj časa. V primeru krajše obravnave zaključevanju namenimo 1-2 srečanji, v primeru daljše obravnave 3-5 srečanj. Čas je namenjen zaključevanju odnosa, morebitnim neizrečenim stvarem, refleksiji procesa terapije in vašemu napredku, kaj kar še ostaja nezaključeno, kaj lahko nesete s sabo in vključite v svoj vsakdan. V določenih okoliščinah se lahko dogovorimo tudi za prekinitev terapevtskega procesa in določimo približen datum nadaljevanja – v tem primeru je konec še odprt. Prav tako je ob zaključku terapije možnost tudi vrnitve ali ob morebitnih drugih težavah/življenjskih situacijah, ki se pojavijo ali po potrebi enkrat do štirikrat na leto srečanje kot pregled svojega delovanja.

Q&A

Pri opisovanju svoje problematike ali cilja za terapijo lahko začnete s tem, kar je za vas ta trenutek najbolj izrazito in najbolj prepleteno s čustvi. Kot psihoterapevtka sem zavezana k etičnemu kodeksu, kar pomeni, da vse vaše vsebine, vključno z vašim imenom in s tem, da obiskujete pri meni terapije, ostajajo le pri meni. Pomembno si je zamisliti, da vem le tisto kar sami poveste na terapiji. Tisto, kar bi želeli, da o vas vem, je v svojem času dobro tako izraziti na terapiji. 

Vsakega psihoterapevta zavezuje ppklicni etični kodeks, ki psihoterapevta zavezuje k molčečnosti in zaupnosti. Temu se tudi sama zavezujem in ta del mojega dela jemljem zelo resno. V psihoterapiji je zaupnost zelo pomembna za sam proces in vaaren odnos med klientom in terapevtom. Terapevti za višjo kakovost obiskujemo tudi supervizorja (visoko usposobljenega psihoterapevta), ki poda drug pogled, svoje zunanje mnenje in pomaga pri morebitnih dilemah. Tudi v supervizijskem procesu je identiteta klienta zaščitena. 

Uvodna ura je priložnost za spoznanje, izmenjavi odnovnih informacij terapevtskega procesa ter za dobiti občutek kako terapija izgleda. Priložnost je, da jaz izvem nekaj o vas, s čim prihajate, kakšen je vaš cilj za terapijo in hkrati je tudi pomembno, da vi dobite občutek o meni in ali bi lahko z mano delali ter se počutili varne. 

Ob začetku terapevtskega procesa se lahko odločite, da bi radi naslovili le določeno specifično problematiko/temo, kateri terapevtski procesi so tako krajši. Za celostno, bolj holistično obravnavo ali za nekatere kompleksnejše težave je potrebna bolj globoka obravnava, ki je daljša in traja eno ali dve leti ali tudi več. Nekatere vsebine so lažje kot druge, vendar pomembno je, da sledite sami sebi in upoštevate vaše želje glede procesa terapije, O vaših željah, zmožnostih in tempu se tako pogovorimo tudi na sami terapiji in preverjamo ves čas med samim procesom

naroči se na uvodno uro

01. Izpolnite obrazec

02. V najkrajšem možnem času vas bom kontaktirala

03. Dogovorimo se za uvodni termin

NAROČI SE